عباسیان

عصر طلایی تمدن اسلامی (۱۳۲-۶۵۶ ه.ق)

معرفی دوره

خلافت عباسی با قیام ابومسلم خراسانی و حمایت ایرانیان علیه امویان شکل گرفت. این دوره که بیش از پنج قرن دوام آورد، به عنوان عصر طلایی تمدن اسلامی شناخته می‌شود و با شکوفایی علم، هنر، و فرهنگ اسلامی-ایرانی همراه بود.

عباسیان با انتقال مرکز خلافت از دمشق به بغداد و بهره‌گیری از توانمندی‌های ایرانیان در اداره حکومت، زمینه را برای رشد و شکوفایی تمدن اسلامی فراهم کردند.

خلفای مهم عباسی

ابوالعباس سفاح (۱۳۲-۱۳۶ ه.ق)

نخستین خلیفه عباسی که با کمک ابومسلم خراسانی به قدرت رسید و بنیان خلافت عباسی را گذاشت.

منصور عباسی (۱۳۶-۱۵۸ ه.ق)

بنیانگذار شهر بغداد و تحکیم‌کننده قدرت عباسیان. در دوره او نهضت ترجمه آغاز شد.

هارون‌الرشید (۱۷۰-۱۹۳ ه.ق)

دوران اوج قدرت و شکوه خلافت عباسی. گسترش روابط با اروپا و حمایت از دانشمندان از ویژگی‌های این دوره است.

مأمون (۱۹۸-۲۱۸ ه.ق)

عصر طلایی علم و دانش با تأسیس بیت‌الحکمه و حمایت گسترده از دانشمندان و مترجمان.

دستاوردهای مهم

نهضت ترجمه

یکی از مهم‌ترین دستاوردهای دوره عباسی، نهضت ترجمه بود که با حمایت خلفا، به‌ویژه مأمون، شکل گرفت. در این دوره، آثار علمی و فلسفی یونان، ایران و هند به عربی ترجمه شد و زمینه را برای شکوفایی علمی جهان اسلام فراهم کرد.

مراکز علمی مهمی مانند بیت‌الحکمه بغداد، محل تجمع دانشمندان و مترجمان از سراسر جهان اسلام بود و نقش مهمی در انتقال و توسعه علوم مختلف داشت.

افول و سقوط

از قرن چهارم هجری، با ظهور حکومت‌های محلی قدرتمند و ضعف تدریجی خلفای عباسی، قدرت واقعی از دست خلفا خارج شد. آل‌بویه و سپس سلجوقیان، قدرت اصلی را در دست گرفتند و خلفا بیشتر نقش مذهبی و تشریفاتی داشتند.

سرانجام با حمله مغول به بغداد در سال ۶۵۶ هجری و قتل المستعصم بالله، آخرین خلیفه عباسی، این سلسله به پایان رسید. اگرچه شاخه‌ای از عباسیان در مصر به حیات خود ادامه داد، اما هرگز به قدرت و شکوه گذشته دست نیافت.

بازگشت به صفحه دوران اسلامی